Ismerd meg a TM technika előnyeit

Stressz

A stressz természete

A stressznek két fő fajtája van. Az egyik az, amit napközben gyűjtünk össze a napi tevékenységeink során. Ahogy a nap telik, számos inger, információ ér minket, és bizonyára akadnak dolgok, amik felbosszantanak, feszültséget keltenek. Ezeket a nap során összegyűjtött stresszeket hivatott semlegesíteni az éjszakai alvás (már ha tudunk jól aludni).

De mi a helyzet a mélyebben gyökerező stresszekkel? Ha érzelmi megrázkódtatás ér minket, traumán esünk át, fizikai sérülést szenvedünk, vagy mélyen megbánt minket valaki vagy valami, ezek az élmények mind fizikai lenyomatot hagynak az idegrendszerünkben. Az éjszakai pihenés már nem elég ahhoz, hogy ezeket a mélyen fekvő lenyomatokat is feloldja. Ehhez pedig még hozzáadódik az az évek alatt összegyűjtött fáradtság is, amit magunkkal görgetünk, ha huzamosabb ideig kevesebbet alszunk, mint amennyit szervezetünk megkíván. Akár tudatosak vagyunk róla, akár nem, ezek a mélyen gyökerező stresszek mind-mind hatással vannak ránk, és gátolnak abban, hogy szabadon, örömben éljük az életünket.

A Transzcendentális Meditáció egy rendkívül mély pihenést képes biztosítani a szervezetünknek, amely képes a mélyen gyökerező stresszek feloldására is. Lássuk, hogyan!

 

 

A fenti táblázat a Harvard Medical School tanulmányát mutatja be, amely az oxigénfogyasztás alapján méri a test pihenési fokát. A tanulmány azt mutatja, hogy míg a legmélyebb alvás során 8%-kal csökken az oxigénfogyasztásunk, addig a TM gyakorlása alatt 16%-kal! Vagyis a test nagyon rövid idő alatt gyakorlatilag kétszer olyan mély pihenésre tesz szert a transzcendálás élménye által, mint a mély alvásban. A később több alkalommal is megismételt tanulmányt két neves szaklap is publikálta: a Science (27. kötet, 167. szám, 1751-1754 oldal, 1970.), valamint a Scientific American (226. szám: 84-90 oldal. 1972).

Ez a mély pihenés lehetővé teszi, hogy elkezdjük feloldani az idegrendszerben mélyen eltárolt stresszeket is. Ebben az állapotban beindulnak a szervezet öngyógyító és regeneráló folyamatai, amely által általános egészségünk is javul, és boldogságszintünk is nő.

Pontosan mi is az a stressz? (Röviden a prefrontális agykéreg működéséről)

Ahhoz, hogy jobban megértsük a krónikus stressz fogalmát, fontos ismernünk a prefrontális agykéreg működését. Ez az agyi terület a homlokunk mögött található, és szokták az agy vezérigazgatójának is nevezni. Ez a terület felelős a döntéshozatalért, a problémamegoldásért, a megfontolt cselekvésért, az érzelmeink szabályozásáért és az erkölcsi szempontok mérlegeléséért. Ettől lehetséges, hogy nem ösztönből cselekszünk, mint az állatok, hanem mérlegelve, felelős emberként – vagyis gyakorlatilag ez az agyterület az, ami megkülönböztet minket az állatoktól.

Normál agyműködés

Normál agyműködés

Normál működés esetén az információáramlás így történik az agyban: az érzékszerveken keresztül beérkezik az információ, majd továbbítódik a prefrontális kéregbe, amely feldolgozza azt, majd az ennek alapján született döntést továbbítja az agy motorikus részébe, amely mozgásba hozza a megfelelő izmokat, vagyis végrehajtja a parancsot.

Agyműködés stressz hatása alatt

 

Agyműködés stressz hatása alatt

Stressz hatás esetén azonban az információáramlás megszakad. Ilyenkor a prefrontális terület kikapcsol, és az információ rögtön a motorikus agyterületekhez továbbítódik. Vagyis nincs időnk mérlegelni, megfontolni a döntést, hanem ösztönből cselekszünk. Ilyenkor agyunk stressz-központja, az amygdala veszi át az irányítást, amely egy félelemközpontú, úgynevezett támadj-vagy-menekülj elv alapján működik. A mások javát is mérlegelő morális szempontok helyett az önközpontú létfenntartó működés kerül előtérbe.

Mindez okkal van így, a saját védelmünkben és túlélésünk érdekében. Hiszen ha az utcán hirtelen ránk dudál egy autó, akkor mi sem szeretnénk azon tűnődni, vajon a gyorsan közelítő autó elől kitérjünk-e vagy sem. Gyors és azonnali cselekvésre van szükség, mérlegelés nélkül.

Igen ám, de mi a helyzet, ha tartósan magas stressz-hatás alatt állunk? Szervezetünk nem arra van kitalálva, hogy állandó stressz alatt éljünk. Ilyenkor a prefrontális kéreg tartósan kikapcsol, amely érzelmi kontrollvesztéshez, rövid távú gondolkodáshoz, alacsony morális cselekvéshez vezet. (Ezért is nem hatásos a börtönben lévő bűnözőket büntetéssel „javítani”, hiszen többségük súlyosan bántalmazó, agresszív családi háttérből jön, így az állandó fenyegetettség miatt a stressz-központjuk folyamatosan aktív. Az állandósult stresszes agyműködés miatt nincs lehetőség a morális szempontok mérlegelésére, ami a prefrontális kéreg feladata lenne. Ez az agyműködés gyakorlatilag majdhogynem predesztinálja a megteremtett agresszív jövőt. Emiatt lehet sikeres a Transzcendentális Meditáció bevezetése börtönökben is, amelyre Amerikában már számos pozitív példa létezik.)

A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával javul az agy vérellátása, nő az aktivitás a prefrontális kortexben, és egy egyedülállóan koherens, összehangolt agyműködés jön létre. Vagyis az agynak olyan területei is képesek együtt, összhangban működni, amelyek azelőtt csak külön vagy egyáltalán nem működtek. Ha látni szeretnéd, pontosan miért is különleges ez az agyműködés, ajánlom figyelmedbe az alábbi rövid videót, amely egy meditáció alatti EEG-vizsgálatot mutat be. Talán a legbeszédesebb példa arra, mitől is teljesen egyedi ez a meditációs technika!

https://www.youtube.com/watch?v=YAWJFJ5Fadw&t=5s

A Pentagon 2,5 millió dolláros tanulmánya a TM-ről

A TM hatása a leglátványosabb a poszt-traumatikus stressztől (PTSD), vagyis gyakorlatilag a legmagasabb szintű stressztől szenvedő háborús veteránoknál. Amerikában az aktív katonai tevékenység miatt ez fontos és alaposan kutatott jelenség. A PTSD-től szenvedő veteránok sokszor nem tudnak aludni, nem tudnak az utcára kimenni, állandó rémképek és emlékképek gyötrik őket. A Pentagon hagyományos pszichoterápiával kezelte őket, amely részben az átélt traumák újraélésén alapul. Ezért nem csoda, hogy a katonai szervezet felfigyelt egy 1985-ben készült TM-es tanulmányra, amely a TM hatását hasonlította össze a hagyományos pszichoterápiával.

E szerint a TM jelentősen jobban teljesít számos fontos területen (az alábbi táblázaton sorban): a poszt-traumatikus stressz csökkentésében, a szorongás, a depresszió, az alvászavar enyhítésében, valamint (a táblázat 2. sora) az alkoholizmus csökkentésében, a családi problémák, az érzelemkifejezés nehézségeinek és a munkahelyi teljesítményhiánynak a csökkentésében. (Hivatkozás: Journal of Counseling and Development, 64. szám, 212-215. oldal, 1985.)

A Pentagon azonban nem akart hinni egy mások által végzett tanulmánynak. Ezért nem kevesebb mint 2,5 millió dollárt költött arra, hogy megismételje az 1985-ös kutatást, és azt találta, hogy a TM mintegy 40%-kal hatékonyabbnak bizonyult a traumatikus stressz csökkentésében, mint az általuk használt hagyományos pszichoterápia! A tanulmányt 2018-ban publikálták a The Lancet Psychiatry című szaklapban:

Mindeközben a TM az Európai Unió figyelmét is felkeltette, amely úgy döntött, hogy fél millió eurót szentel arra, hogy bevezesse a TM-et három európai ország egy-egy iskolájába (Portugália, Hollandia és Svédország). Az eredmények annyira látványosak voltak a szorongás enyhülése, a teljesítmény javulása és a tanárok körében tapasztalt kiégés csökkenése terén, hogy az Európai Unió jelenleg újabb fél millió eurót áldoz arra, hogy kiterjessze a programot összesen 12 iskolára. (Hivatkozás: The Europe Project). 

Nagyobb boldogság (hormonok)

A boldogság nem csak egy elvont fogalom, hanem biológiai vetületei konkrétan kimutathatók. Erre világítanak rá azok a tanulmányok, amelyek a TM és a boldogság kapcsolatát vizsgálják a hormonok tükrében. Amikor meditálunk, a szervezetünk a transzcendálás élménye révén egy egyedülállóan mély pihenést nyer, és elindulnak testünk öngyógyítási folyamatai. Ebben az állapotban a biokémiai folyamatok is megváltoznak, beleértve a hormontermelést is.

A Transzcendenetális Meditáció gyakorlása alatt a „boldogsághormonnak” is nevezett szerotonin szint termelése mintegy 50%-kal nő. A meditáció tekinthető így akár egyfajta ingyenes antidepresszánsnak is, hiszen a legtöbb antidepresszáns a szerotonin szint termelését serkenti. Csakhogy a TM mindezt mellékhatások nélkül éri el! 🙂


(Journal of Neural Transmission, 39. szám, 257-267. oldal, 1976.)

A „stressz-hormonként” is számon tartott kortizol szint pedig nem kevesebb mint 30%-kal csökken a kutatások alapján:


(Hormones and Behaviour, 10. szém, 54-60. oldal, 1978.)

S ha nem csak a hormonok szintjét nézzük: azáltal, hogy a meditációval felfedezünk magunkban egy kimeríthetetlen belső boldogságforrást, amelyben bármikor megmerítkezhetünk, óriási szabadságra teszünk szert! Boldogságunk nem fog többé másoktól függeni, nem leszünk többé rászorulva, hogy másoktól várjuk az elismerést, figyelmet, dicséretet, amit hagyományosan elvárni szoktunk. Hanem tudjuk, hogy magunkban is bármikor fellelhetjük az örömet. A Transzcendentális Meditáció egy olyan módszer, ami kulcsot ad ahhoz, hogy ezt a belső forrást bármikor elérhessük! És nem csak esetlegesen. Hanem: minden. egyes. meditációban.


Depresszió, szorongás enyhülése

Sajnos hazánk mentális egészsége nem túl szívderítő: Magyarországon található a legtöbb depressziós az egész Európai Unióban. Az Eurostat felmérése szerint nálunk a felnőtt lakosság 10,5%-a vallja magát depressziósnak, míg az EU-ban átlagosan a lakosság 6,8%-a tapasztal magán depressziós tüneteket. Jó hír, hogy sokat enyhíthetünk ezeken a tüneteken a TM rendszeres gyakorlásával!

Egy friss kutatás szerint, amely 16 TM-tanulmány eredményeit összevonva összesen 1295 alany részvételével készült, jelentős csökkenést mutatott a szorongás terén, különösen a magas szorongási szinttel rendelkezők esetében. Azok az emberek, akik a 100-as skálán 90-nel jelölték meg szorongási szintjüket (nagyon magasan), 57-re jelölték meg ezt a számot rögtön azután, hogy megtanulták a TM-et (ez már majdnem normálisnak tekinthető, hiszen az átlagos szorongási szint 50 körül van):

 
(Forrás: Journal of Alternative and Complementary Medicine (19 (10): 1-12. oldal, 2013.)

A következő tanulmányt pedig nem kevésbé elismert intézmény végezte, mint a Stanford University, Amerika egyik legrangosabb egyeteme. A vizsgálatban 146 kutatás eredményeit összesítették egy meta-analízis keretében,  és a TM hatásait összehasonlították más meditációs technikákkal, valamint a placebóval (ahol az embereket egyszerűen arra kérték, csukják be a szemüket). A vizsgálat szerint a TM 2-szer olyan hatékonynak bizonyult, mint bármely más meditációs technika, amely a 146 kutatásban szerepelt. Másik fontos megállapításként egyedül a TM-nél figyelték meg, hogy minél tovább gyakorolták, a pozitív hatások annál inkább nőttek (vagyis az eredmény nem állt meg egy szinten, hanem folyamatos fejlődést mutatott). Ez a legfőbb különbség az egyszerű relaxáció és a valódi transzcendálás között.


(Forrás: Journal of Clinical Psychology, 45. szám: 947-57. oldal, 1989.)

TM: a legtermészetesebb antidepresszáns

A depresszióhoz vezető okokról eltérőek a nézetek, abban azonban egyetértenek a kutatók, hogy a szerotonin nevű anyag csökkenése a szervezetben nagymértékben befolyásolja az egyén hangulatát, és jó eséllyel depresszióhoz vezet. A szerotonint „boldogsághormonként” is számon tartják, holott valójában egy neurotranszmitterről van szó. Kutatások szerint a szerotonin szint termelése mintegy 50%-kal nő a Transzcendentális Meditáció gyakorlása alatt! Vagyis a TM természetesen hozza mindazt a hatást, amit egy általános antidepresszáns gyógyszer (amely mesterségesen hat a szerotonin szint termelésére), ám annak minden mellékhatása nélkül.

Az amerikai National Institute of Health (Nemzeti Egészségügyi Szervezet) a világ egyik legnagyobb és legelismertebb egészségügyi kutatóintézete. Nemrég ez az intézet két tanulmányt is finanszírozott, amely a TM hatását vizsgálta a depresszióra. A tanulmányok azt találták, hogy mindössze 3 hónapnyi TM-gyakorlás alatt a kutatásban résztvevők depressziója 48%-kal csökkent!


(Forrás: American Journal of Hypertension 22. szám: 1326–1331 oldal, 2009.)

Álmatlanság javulása

Az egyik legelső dolog, amit a legtöbb TM-gyakorló észrevesz magán, az az, hogy jobban alszik. Nemcsak hamarabb alszik el, de az alvás minősége is javul, mélyebbé válik az éjszakai pihenés. Az alábbi tanulmány a kanadai Alberta Egyetemen készült, krónikus elalvási nehézséggel küzdők bevonásával. A tanulmány kimutatta, hogy az átlagos elalvási idő 75 percről átlagosan 15 percre csökkent a TM megtanulása után. És ami még ennél is fontosabb, hogy mindez a felmérés elkészítését követő 1 év múlva is ugyanígy maradt.


(Forrás: Scientific Research on TM, Collected Papers vol 1: 41 296-298 oldal.)

 

Az alvási problémák legfőbb oka a stressz, amely komolyan befolyásolja a szervezetünkben lévő „boldogság hormon”, a szerotonin szintjét. A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával spontán módon kb. 50%-kal megnő a szerotonin-szint termelés, míg a „stressz hormonként” ismert kortizol szintje kb. 30%-kal csökken (Lásd: Nagyobb boldogság). 

Magas vérnyomás, szívbetegségek

Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések sajnos vezető halálozási oknak számítanak. A magyarok negyede valamilyen szívbetegségbe hal bele, ami csaknem duplája az Európai Unió átlagának. (Eurostat). A szívbetegségek három legfőbb rizikófaktora a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a dohányzás. A megelőzésben természetesen nagyon fontos szerepet tölt be az egészséges életmód, a testmozgás, a helyes táplálkozás – de a Transzcendentális Meditáció gyakorlásával is rendkívül sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Lássuk, hogy az egyes területeken hogyan javíthat a TM.

A következő nagyon érdekes kísérletben a résztvevőket 3 csoportra osztották: az első csoport TM-et gyakorolt, a másik egy másfajta lazító technikát (progresszív izomrelaxáció vagy PMR), míg a harmadik csoport elméleti oktatást kapott arról, mennyire fontos az egészséges életmód, és hogyan változtathatnák meg a jelenlegi életstílusukat. A vérnyomást mérő kutatók természetesen nem tudták, ki melyik csoportba tartozik.Három hónap elteltével a kutatók azt találták, hogy az egészségügyi oktatásban részesülőknél gyakorlatilag nem volt kimutatható változás. A relaxációs technikát gyakorló csoportnál volt némi csökkenés a vérnyomásban (kb. 4%), de mintegy háromszor kisebb, mint a TM-gyakorlóknál, ahol a vérnyomás 12%-kal csökkent!

Nem véletlen, hogy a TM az egyetlen meditációs technika, amely bírja az American Heart Association, a világ legnagyobb non-profit szívkutató intézetének ajánlását. A szervezet mintegy 40 évnyi kutatás eredményeit hasonlította össze és publikálta a Hypertension című szaklapban. A különböző meditációs technikák terén azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy a TM az egyetlen olyan meditációs technika, amely igazolható módon csökkenti a magas vérnyomást. (Hypertension, 2013. március 1., 6. o.) A vizsgált módszerek között szerepelt a jóga és a mindfulness is, ezeknél azonban nem figyeltek meg kimutatható változást a vérnyomás csökkenése terén, így ezek C besorolást kaptak (vagyis nem ajánlották őket a klinikai gyakorlatban kiegészítő terápiaként a magas vérnyomás csökkentésére).

Egy másik igen fontos tanulmány pedig kimutatta, hogy azoknál a szívkoszorú-ér megbetegedésben szenvedő betegeknél, akik legalább 5 éve gyakorolják a TM-et, mintegy 48%-kal csökkent a szívroham, a szélütés (sztrók) és a halálesetek száma, mint a kontrollcsoportban:

Koleszterin

Az általános nézet szerint a koleszterinszintünket elsődlegesen az étkezési szokásaink befolyásolják. Újabb kutatások azonban kimutatták, hogy a stressz legalább olyan fontos szerepet játszik a magas koleszterinszint kialakulásában. Azáltal, hogy a transzcendálás során a test rendkívül mély pihenést nyer, mélyen lerakódott stresszek szabadulnak fel, valamint a hormonális működés is megváltozik. Ez hatással van a káros koleszterin szintjének alakulására is.

Két egymástól független intézet (a californiai Kaiser Permanent Medical Center, valamint az izraeli Tel Aviv University Medical School) tanulmánya is azt mutatta, hogy a TM-et egy éven át gyakorlók esetében mintegy 30 mg/l arányban, vagyis jelentősen csökkent a káros koleszterinszint:(Forrás: Journal of Human Stress 5 (4): 24–27, Harefuah, the Journal of the Israel Medical Association, 95 (1): 1–2.)

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szokták számon tartani, ugyanakkor jelentős szerepet játszik az obezitás (túlsúly) kialakulásában is. Emiatt felkeltette a National Institutes of Health (NIH) figyelmét, amely világ egyik legelismertebb és legkonzervatívabb egészségügyi kutatószervezete. Ez az intézmény az évek során nem kevesebb mint 24 millió dollárt szánt arra, hogy tanulmányozza a TM hatásait a különböző egészségügyi területekre.

A NIH által finanszírozott alábbi tanulmányban 106 szívbeteg pácienst vizsgáltak. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket, és ahogy az már lenni szokott, az egyik csoport a Transzcendentális Meditációt gyakorolta, míg a másik elméleti oktatást és erőteljes bátorítást kapott az egészséges életmódra való áttérésre. A TM-es csoport semmit nem változtatott az életmódján, mindössze naponta 2×20 percig meditált. Ennél a csoportnál kimutathatóan csökkent az inzulinrezisztencia, míg a másik csoportnál romlott a helyzet az egészséges életmód ellenére is.


(Forrás: American Medical Association’s Archives of Internal Medicine, vol 166, June 12, 2006.)

Jobb általános egészség

A leghatásosabb gyógymód – ahogy mondani szokták – a prevenció, azaz a megelőzés. A legjobb, ha meg sem betegszünk! Gondoljunk bele, ha nem esünk ágynak, mennyi időt, energiát, pénzt spórolunk meg – nemcsak magunknak, hanem a családunknak is. A megelőzésben számos tevékenység hasznos lehet (a sport, az egészséges étkezés), de itt egy módszer, amely mindössze napi 2×20 perc gyakorlással bizonyítottan rendkívüli eredményeket elérhet!

A következő nagyszabású vizsgálat mintegy 2000 TM-gyakorlót kísért végig 5 éven keresztül, összehasonlítva mintegy 600 000 átlagos amerikaival. A tanulmány azt találta, hogy átlagosan 50%, de a 40 év feletti korosztály esetében mintegy 70%-kal kevesebb volt a kórházi betegfelvételek száma a TM-gyakorlók körében!


(Forrás: Psychosomatic Medicine 49: 493–507, 1987.)

Ha az egyes betegségcsoportokat külön vizsgáljuk, akkor mindegyiknél csökkenő kórházi betegfelvétel figyelhető meg – kivéve egyetlen területet, a gyermekszülést, amit természetesen nem tekintünk betegségnek 🙂

(Forrás: ugyanaz)

Fiatalabb biológiai életkor

Hölgy olvasóink belegondolhatnak: mennyi pénzt elköltünk kozmetikusra, arckrémekre – pedig a legegyszerűbb fiatalságmegőrző módszer a pihenés! Már az is rengeteget segít, ha rendszeresen kialusszuk magunkat – hát még ha hozzátesszük a meditációt, amely még a mély alváshoz képest is gyakorlatilag kétszer olyan mély pihenést tesz lehetővé (Lásd: Stressz aloldal). Ez nemcsak arra jó, hogy mélyen gyökerező stresszek szabaduljanak fel, és beinduljanak testünk öngyógyító folyamatai (melynek köszönhetően a fenti összes jó hatás megnyilvánul az egészségünk terén) – hanem arra is, hogy szebbek, frissebbek, fiatalabbak maradjunk!

A következő tanulmány szerint azok az emberek, akik legalább 3 éve gyakorolják a TM-technikát, átlagosan 5 évvel fiatalabb biológiai életkorral rendelkeznek! Ugyanakkor azok, akik a TM-et már 7 éve gyakorolják, biológiailag átlagosan 12 évvel fiatalabbak a korosztályuknál! (Vagyis a vizsgált személyek látása, hallása és vérnyomása olyan szinten van, amely általában csak a náluk 5 évvel vagy 12 évvel fiatalabbakra jellemző.)


(Forrás: International Journal of Neuroscience 16: 53–58, 1982.)

Ezért is mondhatják a szupermodellek, hogy „a meditáció a legjobb botox!” J (Lásd: Személyes beszámolók rész, Anne-Marie Curry szupermodell)

Hiperaktivitás (ADHD)

Sajnos divat ma egyre több gyerekre rásütni a hiperaktív bélyeget, és gyógyszert adni a „megnyugtatásukra”. Holott létezik ennél jóval természetesebb mód is arra, hogy a hiperaktivitással összefüggő testi faktorokat javítsuk.

Az ADHD hátterében több tényező is állhat. Kapcsolatba hozható az agy elégtelen vérellátásával, a kiemelkedően alacsony EEG koherenciával (agyhullámok alacsony összehangoltsága), valamint a stresszel is, amely leblokkolja a prefrontális agykéreg normális működését.

A következő tanulmányban súlyos figyelemzavarral küzdő, 11-14 éves gyerekeket osztottak két csoportra. Az egyik csoport azonnal megtanulta a TM-et, míg a kontroll csoport nem tanult meg semmilyen módszert. A TM-et gyakorló csoport 3 hónap leforgása alatt jelentős javulást mutatott, míg a kontrollcsoportban nem volt megfigyelhető javulás. Amint azonban a kontrollcsoport is megtanulta a meditációs technikát, náluk is a másik csoporthoz hasonló javulás állt be a következő 3 hónap alatt.

A lenti táblázat a théta/béta agyhullámok arányának változását mutatja 6 hónap TM-gyakorlás után. Ez az arány kiemelkedően magas a hiperaktív gyerekeknél, 6 hónap TM-gyakorlás után azonban a normális szintet közelítette meg. A gyerekek sokkal jobban tudtak összpontosítani, jobban képesek voltak kontroll alatt tartani az érzéseiket, és javult a problémamegoldó képességük is. Jobbak lettek az iskolai jegyeik, és jóval kevesebb dühkitörést, valamint alacsonyabb szorongási szintet mutattak.

Mindez persze csak akkor lehetséges, ha a gyereket tényleg sikerül rávenni a rendszeres gyakorlásra. Ez pedig csak úgy érhető el, ha valóban örömét leli benne. A kérdésre, hogy „Mennyire élvezte a gyakorlást?”, a felmérésben résztvevő gyerekek átlagosan 5,3-as értéket jelöltek meg egy 7-es skálán (ahol a 7 a legjobb).

Nem véletlen, hogy a tanulmány nagy népszerűségre tett szert Amerika-szerte, számos TV-műsorban is bemutatták. Hiszen egy olyan tünet-együttes javítására kínál alternatív módot, amit addig szinte csak gyógyszerekkel kezeltek. A tanulmány a Mind & Brain, The Journal of Psychiatry (2011, 2. évf., 1. szám) szaklapban érhető el. A teljes tanulmányért kattints ide.

Hogyan lehetséges mindez?

Ahhoz, hogy jobban megértsük, miként képes a Transzcendentáls Meditáció segíteni a hiperaktivitással járó tüneteken, fontos ismernünk a prefrontális agykéreg működését. Ez a része az agynak a homlokunk mögött található, és szokták az agy vezérigazgatójának is nevezni. Ez a terület felelős a döntéshozatalért, a problémamegoldásért, a megfontolt cselekvésért, az érzelmeink szabályozásáért és az erkölcsi szempontok mérlegeléséért. Ettől lehetséges, hogy nem ösztönből cselekszünk, mint az állatok, hanem felelős emberként – vagyis gyakorlatilag ez az agyi terület az, ami megkülönböztet minket az állatoktól.

Normál agyműködés

Normál működés esetén az információáramlás így történik az agyban: az érzékszerveken keresztül beérkezik az információ, ez továbbítódik a prefrontális kéregbe, amely feldolgozza azt, majd az ennek alapján született döntést továbbítja az agy motorikus részébe, amely mozgásba hozza a megfelelő izmokat, vagyis végrehajtja a parancsot.

 

 

 

Agyműködés stressz hatása alatt

Stressz hatás esetén azonban az információáramlás megszakad. Ilyenkor a prefrontális terület kikapcsol, és az információ rögtön a motorikus agyterületekhez továbbítódik. Vagyis nincs időnk mérlegelni, megfontolni a döntést, ösztönből cselekszünk. Ilyenkor agyunk stressz-központja, a limbikus rendszerhez tartozó amygdala veszi át az irányítást, amely egy félelemközpontú, úgynevezett támadj-vagy-menekülj elv alapján működik. A mások javát is mérlegelő morális szempontok helyett az önközpontú létfenntartó működés kerül előtérbe.

Mindez okkal van így, a saját védelmünkben és túlélésünk érdekében. Hiszen ha az utcán hirtelen ránk dudál egy autó, akkor mi sem szeretnénk azon tűnődni, vajon a gyorsan közelítő autó elől kitérjünk-e vagy sem. Gyors és azonnali cselekvésre van szükség, mérlegelés nélkül.

Igen ám, de mi a helyzet, ha tartósan magas stressz-hatás alatt állunk? Szervezetünk nem arra van kitalálva, hogy állandó stressz alatt éljünk. Ilyenkor a prefrontális kéreg tartósan kikapcsol, amely érzelmi kontrollvesztéshez, rövid távú gondolkodáshoz, alacsony szintű morális cselekvéshez vezet. A hiperaktivitás esetében éppen ez figyelhető meg.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával javul az agy vérellátása, nő az aktivitás a prefrontális kortexben, és egy egyedülállóan koherens, összehangolt agyműködés jön létre. Vagyis az agynak olyan területei is képesek együtt, összhangban működni, amelyek azelőtt csak külön vagy egyáltalán nem működtek. A következő rövid videó egy meditáció alatt mért EEG-vizsgálatot mutat be. Ez pontosan megmutatja, mi is az a különleges agyműködés, ami ezeket a jótékony hatásokat eredményezheti a hiperaktivitás terén is!


https://www.youtube.com/watch?v=YAWJFJ5Fadw&t=5s

 

Függőségek enyhülése

Leszokni egy függőségről rendkívül nehéz, hiszen az mélyen gyökerezik mind az elme, mind a test szintjén. Ezért tartós változást csak akkor lehet elérni, ha mindkét szinten hatunk. Természetesen olyat garantálni nem lehet, hogy aki TM-ezik, az biztosan eldobja a cigit, leszokik az alkoholról vagy feladja a drogot. De számos kutatás mutatja, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása kiemelkedő segítséget nyújthat ebben.

Hiszen miért fordulunk ezekhez az élvezeti szerekhez? Mert valami hiányzik, mert örömet, beteljesülést keresünk bennük. A leszokás pedig akkor a legvalószínűbb, ha tudunk az elménk és a testünk számára is valami olyat mutatni, ami még nagyobb örömet ad. Pontosan ezt nyújtja a transzcendálás élménye: ilyenkor az elmét visszavezetjük a saját forrásához, tudatunk legmélyebb szintjére, ami egy rendkívül mélyen pihentető, boldogsággal és megelégedettséggel teli, semmi máshoz nem hasonlítható állapot.

Az elmét tehát visszavezetjük oda, ahol újra spontán jól érzi magát, és ehhez nem kell dohányoznia vagy alkoholt innia. Ennek eredményeként a meditálók egyre kevesebbszer éreznek vágyat, hogy rágyújtsanak. Ilyen módon nem is az történik, hogy le akarnak szokni a dohányzásról, hanem inkább a dohányzás iránti vágy az, ami elmarad tőlük.

A transzcendálás élménye pedig nemcsak kevés kiválasztottnak adatik meg, hanem kivétel nélkül mindenki képes rá. A TM-ben nincs szükség hosszú gyakorlásra ahhoz, hogy megtapasztalhassunk mély, akár spirituálisan is jelentős élményeket. Ez a belső csend és örömforrás mindenkiben ott van, csupán kell hozzá egy egyszerű, az elme természetével összhangban álló, és nem azzal harcoló technika, ami elvezet oda.

Leszokás a dohányzásról

Az elmúlt 40 év során mintegy 12 tanulmány vizsgálta részletesen a Transzcendentális Meditáció hatását a dohányzásra, nem kevesebb mint 4000 ember bevonásával. Annak érdekében, hogy a kutatók valóban megbízható képet kapjanak a TM hatékonyságáról ezen a téren, ennek a 12 tanulmány átlag eredményét hasonlították össze más módszerekkel, amelyeket valaha vizsgáltak a dohányzás vonatkozásában. (Összesen 115 tanulmányról van szó, amelyekben a különböző módszerek öt fő csoportba oszthatók: tájékoztatás a dohányzás veszélyeiről, önsegítő könyvek, terápiák, nikotin tapasz vagy rágó, valamint alternatív megoldások, pl. hipnózis, akupunktúra és más relaxációs vagy meditációs technikák.) Az összehasonlítás azt mutatta, hogy a Transzcendentális Meditáció mintegy 2-8-szor hatékonyabb a dohányzásról való leszokás terén, minden más vizsgált módszerhez képest! (Referencia: Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13–87., 1994.)

Egy másik kutatásban a Harvard Orvosi Egyetemen 1862 ember bevonásával azt mutatták ki, hogy a dohányzók száma mintegy 50%-kal csökkent a gyakorlást követő 10 hónap alatt. De ha még részletesebben is megnézzük az eredményeket, azt látjuk, hogy a változás a „kemény dohányos” kategóriában volt a leglátványosabb (az ábrán sötétkékkel), ahol a csökkenés 80%-os volt! A hatás tehát ott a legerősebb, ahol a legnagyobb szükség van rá. (Referencia: Drug abuse: Proceedings of the International Conference, Philadelphia: 1972, 369-376 oldal.)

Leszokás a drogról, leszokás az alkoholról

Egy 198 kutatás eredményeit összehasonlító vizsgálat azt mutatta, hogy a Transzcendentális Meditáció hatása sokkal erőteljesebben csökkentette az alkohol, a dohány vagy a kábítószer használatát, mint más szokványos leszoktató kezelések (beleértve a tanácsadást, a gyógyszeres kezeléseket vagy más relaxációs programokat.) Ahogy a lenti táblázatban is látható, a TM-mel jelentős csökkenés figyelhető meg az alkohol, a dohány és a drogok használatában egyaránt:

(Referencia: Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13-87, 1994.)

Mindez persze csak akkor ér valamit, ha az eredmények tartósak. Míg a hagyományos leszoktató eljárások ereje 3 hónap elteltével jelentősen csökken, a kutatások szerint a Transzcendentális Meditációt gyakorlók esetében a dohányzásról, az alkoholról vagy a tiltott kábítószerekről való leszokás hatékonysága 18-22 hónap elteltével is 51-89%-os volt. (Referencia: International Journal of the Addictions 26.: 293-325, 1991.)

Több önbizalom

Bármilyen hihetetlen, az önbizalmat is lehet tudományos eszközökkel mérni, és a TM hatását is az önbizalomra nézve.

Az önbizalom csak egy eleme annak az összetett mérési skálának, amely az önmegvalósítást (self-actualisation) vizsgálja. A legismertebb ilyen vizsgálatok Abraham Maslow amerikai pszichológus nevéhez fűződnek, aki mind szakmailag, mind magánéletileg különlegesen sikeres emberek életét tanulmányozta. Mérései során azt tapasztalta, hogy mindössze a társadalom 1%-a rendelkezik magas mutatókkal az önmegvalósításra vonatkozó mérési skálán. Ráadásul szerinte az emberek fejlődése ebben a tekintetben körülbelül 18-20 éves kor körül megáll, és nem fejlődik tovább. Lejjebb látni fogjuk, hogy ez nem igaz, de először nézzük meg, mit is értünk önmegvalósítás alatt.

Az önmegvalósítás elsőre elvont fogalomnak hangzik, de ha elemeire bontjuk, már nem is tűnik annyira annak. A mérési skála valós életből vett helyzetek alapján a következőket vizsgálja:

Stabil önbizalom

Inner Directedness (IC – belülről irányítottság): döntéseinket mennyire a külső befolyás, vagy mennyire a saját belső motivációink alapján hozzuk meg. Milyen mértékben hagyjuk magunkat befolyásolni mások véleménye által.

Time Competence (TC– időkezelés): mennyire vagyunk képesek a jelenben élni, és mennyire viszi el a figyelmünket a múlton való rágódás, vagy a jövővel kapcsolatos félelmek, remények.

Self-Acceptence (SA –önelfogadás): mennyire vagyunk képesek elfogadni magunkat a hibáinkkal, tévedéseinkkel együtt.

Existentiality (EX –egszisztencializmus): mennyire vagyunk képesek rugalmasan reagálni bármilyen helyzetre anélkül, hogy szigorúan tartanánk magunkat valamilyen megszokott elvhez.

Érzelmi érettség:

Feeling Reactivity (FR – érzelmi reagálás): mennyire vagyunk tisztában saját érzéseinkkel, szükségleteinkkel.

Capacity for Intimate Contact (C – intim kapcsolat): képesség arra, hogy intim kapcsolatot alakítsunk ki másokkal, függetlenül a társadalmi elvárásoktól.

Acceptance of Agression (A – az agresszió elfogadása): mennyire vagyunk képesek természetesként elfogadni saját agressziónkat.

Integrációs képesség:

Self Regard (SR – önbecsülés): mennyire látjuk és becsüljük meg saját értékeinket, tehetségeinket.

Synergy (Sy- szinergia): mennyire vagyunk képesek magunkban összhangba hozni a világban tapasztalható ellentéteket.

Különböző, életből vett szituációk alapján ezek az értékek mérhetőek. A Transzcendentális Meditációt vizsgáló kutatók azonban nem akarták elhinni, hogy mindebben ne tudnánk fejlődni az évek során, és valóban csak a társadalom 1%-a tudna ebben kivételes eredményeket felmutatni.

1% helyett 38%!

Egy 2005-ben publikált longitudinális vizsgálat 4 egyetem diákjait hasonlította össze 10 éven keresztül. Az egyikben ezek közül a diákok napi órarendjének része volt a rendszeres meditáció (Maharishi University of Management), míg a másik 3 intézmény top egyetemnek számított, de itt nem meditáltak a diákok.


(Forrás: Vadim Fomenok, Unsplash)

A kutatók azt találták, hogy 10 év elteltével a meditációt gyakorlók körében mintegy 38%-ra nőtt azoknak a száma, akik magas mutatókat értek el az önmegvalósítási skálán. Vagyis jobban elfogadták önmagukat és másokat, szilárdabb volt az önbizalmuk, kevésbé befolyásolták őket a külső körülmények, képesek voltak intim kapcsolatokat kialakítani másokkal, és tisztában voltak saját érzéseikkel és szükségleteikkel. Ebben a kutatásban a valószínűségi mutató kivételesen alacsony volt (p=.0000002 szemben a szokásos p=.05-tel), vagyis igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az eredmény véletlen egybeesésre lenne visszavezethető. A többi egyetem diákjainál nem volt kimutatható változás. (Referencia: Journal of Social Behavior and Personality 17.: 93–121. oldal, 2005.)

Azt maga Maslow is elismeri, hogy az úgynevezett „csúcsélmények” segíteni tudnak, hogy kortól függetlenül is szisztematikusan növekedjen az önmegvalósítási mutatónk. Úgy tűnik, hogy a transzcendálás éppen ezt a csúcsélményt adja rendszeresen.

 

Scroll to Top